Γιόνας
Τρινκούνας
(Jonas Trinkunas, Κλαϊπέντα 28 Φεβρουαρίου 1939 – Βίλνα, 20 Ιανουαρίου 2014). Εθνολόγος, λαογράφος, ηγέτης και πρωθιερέας της Λιθουανικής Εθνικής Θρησκείας, ιδρυτής του φορέα της τελευταίας «Ρόμουβα» («Romuva») και, επί σειρά ετών, πρόεδρος του «Παγκοσμίου Συνεδρίου Εθνικών Θρησκειών».
Ήδη από το 1969, με την βοήθεια παλαιότερων πολυθεϊστών που είχαν κάνει κάτεργα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ίντα της Ρωσίας, είχε ιδρύσει την «εθνολογική» εταιρεία «Ρόμουβα» (λέξη που, ως «Romovė», χρησιμοποιούσαν για την θρησκεία τους οι Αρχαιοπρώσοι πολυθεϊστές που κατοικούσαν γύρω από το σημερινό Καλίνινγκραντ), με σκοπούς της την μελέτη και ανάδειξη των παραδόσεων και λατρευτικών πρακτικών των εθνών της Βαλτικής πριν την βίαιη επικράτηση του Χριστιανισμού κατά το πρώτο ήμισυ της δεύτερης «μεταχριστιανικής» χιλιετίας. Η ίδρυση μιας τέτοιας συλλογικότητας στο μέσον της σοβιετικής κατοχής, είχε απροκάλυπτα αναθερμάνει το αίτημα για επιστροφή στην εθνική Παράδοση που είχε κατατεθεί ήδη από τον 19ο αιώνα από μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο ιστορικός Σιμόνας Νταουκάντας (Simonas Daukantas, 1793 – 1864), ο ιατρός και δημοσιογράφος «πατριάρχης του έθνους» («tautos patriarchas») Γιόνας Μπασαναβίκιους (Jonas Basanavicius, 1851 – 1927), ο ποιητής και φιλόσοφος Βυντούνας (Wilhelm Storost, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Vilius Storostas – Vydunas, 1868 – 1953), κ. ά. Η «Ρόμουβα», που ως λέξη σημαίνει αρμονία και ομορφιά, και είχε επιλεγεί ως τιμή στην μνήμη των Αρχαιοπρώσων πολυθεϊστών που είχαν κατασφάξει οι Τεύτονες σταυροφόροι, τέθηκε εκτός νόμου το 1971 και αρκετά μέλη της φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν, ενώ όσοι ήσαν πανεπιστημιακοί απολύθηκαν.
Στον πολυετή του αγώνα, ο Γιόνας Τρινκούνας υποστηρίχθηκε ενεργά από την λαογράφο και κοινωνιολόγο σύζυγό του Ινίτζα (Inija Trinkuniene, 25 Οκτωβρίου 1951 - ), ιδρύτρια της πολιτιστικής - μουσικής ομάδας «Κούλγκριντα» («Kulgrida»). Μία από τις κοινές τους επιτυχίες, ήταν η τροποποίηση του εκπαιδευτικού νόμου το 2004, η οποία επέτρεψε την διδασκαλία των αρχαίων παραδόσεων, ώστε «σε κάθε πολίτη να υπάρχουν οι βάσεις της εθνικής κουλτούρας». ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ»
Τον Δεκέμβριο της προηγούμενης χρονιάς (2009), οι Γιόνας Τρινκούνας και Αντράς Κορμπάν Αρθέν είχαν συμμετάσχει στο «Παγκόσμιο Κοινοβούλιο των Θρησκειών» («Ρarliament of the World’s Religions»), στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου πέτυχαν τον προσδιορισμό των αντιπροσωπευόμενων από το WCER ευρωπαϊκών Εθνικών Θρησκειών ως κανονικών αυτοχθόνων Θρησκειών (Indigenous Panel: «The Revival of the European Pagan Religions», 9 Δεκεμβρίου 2009), και όχι αυθαιρέτων «επανοικοδομήσεων» («reconstructions») ή «νέων θρησκευτικών κινημάτων». Στην 7η διοργάνωση του «Παγκοσμίου Συνεδρίου Εθνικών Θρησκειών», η οποία φιλοξενήθηκε στην Αθήνα, το 2004, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με φροντίδα και έξοδα του Υπάτου Συμβουλίου των Ελλήνων Εθνικών, ο Τρινκούνας εγκαινίασε τις εκδηλώσεις με την ομιλία του «Το Λιθουανικό Ντάρνα - Η κεντρική αξία της Βαλτικής κουλτούρας», στην οποία, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε:
Επίσης δεν υπάρχουν ούτε απόλυτα καλοί, ούτε απόλυτα κακοί Θεοί και Θεές... Το Μπλόγκις, το κακό, είναι απλώς η έλλειψη της Αρμονίας, ή η ανικανότητα να επανέλθει η Αρμονία. Αυτό είναι εμφανές στην φυσική καταστροφή, στις ενέργειες του ανθρώπου ενάντια στην φύση και την τάξη...» και συνέχισε «...η Αρμονία, μια ελληνική λέξη για το λιθουανικό Ντάρνα, είναι από τους σημαντικότερους όρους της Ελληνικής Φιλοσοφίας αλλά και του Ελληνικού Πολιτισμού. Η Αρμονία είναι η συμφωνία μεταξύ του όλου και των μερών που το αποτελούν, μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού, μεταξύ του περιεχομένου και της μορφής. Η ζωή, το ήθος, και η μουσική είναι απλώς σφαίρες εκδήλωσης της Αρμονίας και πολλοί Έλληνες φιλόσοφοι, όπως λ.χ. ο Ηράκλειτος, μίλησαν για την ιδέα της Αρμονίας.» Στις 6 Ιουλίου 2013 τιμήθηκε πάλι για την εθνική του προσφορά, αυτή την φορά από την πρόεδρο της Λιθουανικής Δημοκρατίας Ντάλια Γκρυμπαουσκάϊτε (Dalia Grybauskaitė, 1956 - ), με το «παράσημο του Μεγάλου Δούκα Γκεντιμίνας». Πέθανε στις 20 Ιανουαρίου 2014 στην Βίλνα. ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ (στην αγγλική γλώσσα) «Of Gods and Holidays: the Baltic heritage» (1999) «Baltic Faith» (2000) «Words for Our Gods and Goddesses» (2007) «The Way of the Ancient Lithuanian Religion» (2009) «Baltic Religion today» (2011) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Owen Davies, «Paganism: A Very Short Introduction», New York, 2011 Barbara Jane Davy, «Introduction to Pagan Studies», Lanham MD, 2007 Prudence Jones - Nigel Pennick, «A History of Pagan Europe», London, 1995 Michael Strmiska, «Modern Paganism in World Cultures: Comparative Perspectives», Santa Barbara CA, 2005 Περιοδικά «Διιπετές», «The Oaks», «The Sacred Serpent» ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" ΚΕΙΜΕΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" (1980 - 1993) |