Κάρλο Τρέσκα

(Carlo Tresca, Sulmona, 1879 – Νέα Υόρκη, 11 Ιανουαρίου 1943)

Ιταλοαμερικανός αντιφασίστας, συνδικαλιστής, αναρχικός οργανωτής και εκδότης. 

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.
 
Γεννήθηκε από μία μεσοαστική οικογένεια της πόλης Σουλμώνα της επαρχίας Λ’ Ακουϊλα (Provincia dell'Aquila) της κεντρικής Ιταλίας και από την εφηβία του κιόλας ασπάστηκε τις σοσιαλιστικές ιδέες. Πριν μεταναστεύσει στην Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. το 1904 σε ηλικία μόλις 25 ετών, για να αποφύγει φυλάκιση λόγω της πολιτικής του δράσης, είχε δραστηριοποιηθεί μέσα από τις γραμμές της «Ιταλικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Σιδηροδρόμους» και εξέδιδε την εφημερίδα «Il Germe». Στην Φιλαδέλφεια εξέδωσε την εφημερίδα «Ο Προλετάριος» («Il Proletario») της «Ιταλικής Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας» («Italian Socialist Federation», ISF), την οποία πολύ σύντομα κατάφερε να αποσπάσει από τις σοσιαλδημοκρατικές της θέσεις και να την προσανατολίσει προς τον συνδικαλισμό.

Μετά από λίγο, οι ιδέες του Τρέσκα ριζοσπαστικοποιήθηκαν ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα ν’ αρχίσει ν’ αυτοχαρακτηρίζεται ως αναρχικός. Παραιτήθηκε από εκδότης του «Προλετάριου» και προχώρησε σε έκδοση δικής του εφημερίδας, της «La Plebe», την έδρα της οποίας μετέφερε στο Πίτσμπουργκ, επηρεάζοντας έντονα τους Ιταλούς εργάτες της Δυτικής Πενσυλβανίας.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Το 1912 προσχώρησε στους «Wobblies» (τους αναρχοσυνδικαλιστές της οργάνωσης «Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου», «Industrial Workers of the World», IWW) και κατά την περίοδο 1912 - 1916 συμμετείχε στην οργάνωση πολλών μαχητικών απεργιών σε διάφορες Πολιτείες (στην απεργία στο Lawrence και στην απεργία των κλωστοϋφαντουργών στο Little Falls της Νέας Υόρκης το 1912, στην απεργία των εργαζομένων ξενοδοχείων της Νέας Υόρκης, στην η απεργία στο Paterson και στην απεργία των εργαζομένων μεταξιού στο Νιού Τζέρσεϊ το 1913, καθώς και στην απεργία των ανθρακωρύχων στο Mesabi Range της Μινεσότα το 1916). Ήδη από το 1913 είχε εγκατασταθεί στην Νέα Υόρκη μαζί με την 22χρονη αγαπημένη του και επίσης μέλος των «Wobblies» Έλι Γκάρλεϋ Φλύν (Elizabeth Gurley Flynn, 1890 - 1964).Ο Τρέσκα με την Έλι Γκάρλεϋ Φλύν

Με την άνοδο του Μουσολίνι στην εξουσία, ο Τρέσκα πρωτοστάτησε στον αγώνα για να αποτύχει η προσπάθεια του δικτάτορα να οργανώσει τους Ιταλούς μετανάστες των Η.Π.Α. σε φασιστικές ομάδες και εξέδωσε για 20 περίπου χρόνια την εβδομαδιαία αντιφασιστική εφημερίδα «Το Σφυρί» («Il Martello»), μέσα από τα άρθρα της οποίας ο Μουσολίνι καταγγέλθηκε ως ταξικός εχθρός και προδότης των εργατών (με αφορμή τις συνδικαλιστικές ρίζες του Φασισμού). Πολύ σύντομα, ως ο κυριότερος και πλέον δραστήριος αντιφασίστας στις Η.Π.Α., έγινε στόχος των πρακτόρων όχι μόνο της αμερικανικής κυβέρνησης (ιδίως έπειτα από την συμμετοχή του στον αγώνα για την σωτηρία των Σάκκο και Βαντζέττι) αλλά και της ιταλικής. Το 1926 έγινε βομβιστική απόπειρα εναντίον του από φασίστες πράκτορες, ενώ ήδη από το 1922 οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν προσπαθήσει μάταια να βρουν αφορμές μέσα από διάφορες δημοσιεύσεις του για να του αφαιρέσουν την αμερικανική υπηκοότητα και να τον απελάσουν.

ΑΝΤΙΣΤΑΛΙΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Την δεκαετία του 1930 ο ήδη ηγέτης της «Αντιφασιστικής Συμμαχίας» και ακούραστος οργανωτής και προπαγανδιστής Τρέσκα, παρ’ όλο που αντιμετώπιζε το μίσος και τις λοιδωρίες των «γκαλεανιστών» (οπαδών του Luigi Galleani) αναρχικών που έστεκαν βλακωδώς ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή οργάνωσης, αγωνίστηκε και κατά του Σταλινισμού και του σοβιετικού τύπου Κομμουνισμού, ειδικά μετά από την μεθόδευση της καταστροφής του τεράστιου αναρχικού κινήματος της Καταλωνίας και της Αραγωνίας στην Ισπανία. 

Αψηφώντας τον άμεσο κίνδυνο που διέτρεχε, αρθρογράφησε επίσης και ενάντια στην Μαφία της Νέας Υόρκης (η οποία τότε προσπαθούσε να αποκτήσει στενές συνεργατικές σχέσεις με το φασιστικό καθεστώς του Μουσσολίνι).

 ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ

Στις 9 Ιανουαρίου 1943 ένα αυτοκίνητο που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα προσπάθησε, δίχως επιτυχία όμως, να κτυπήσει τον 64χρονο Τρέσκα. Δύο μόλις ημέρες αργότερα δολοφονήθηκε με πυροβολισμούς στην πλάτη και το κεφάλι του από έναν εκτελεστή, καθώς διέσχιζε την 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.Η αστυνομία της Ν.Υόρκης φωτογραφίζει τον νεκρό Τρέσκα

Η δολοφονία δεν εξιχνιάστηκε ποτέ. Άλλοι εικάζουν ως δολοφόνο τον εκτελεστή της Μαφίας Καρμίνε Γκαλάντε (Carmine Galante) με εντολή του μαφιόζου Βίτο Γκενοβέζε (Vito Genovese), ενώ άλλοι εικάζουν ως δολοφόνο κάποιον πράκτορα της περιβόητης σοβιετικής μυστικής υπηρεσίας NKVD, που ήδη είχε εξοντώσει στον ισπανικό εμφύλιο πάμπολλους τροτσκιστές και αναρχικούς, αρκετούς μάλιστα σε μυστικά κρατητήρια, και αργότερα παραχώρησε την θέση της στην διαβόητη Κα Γκε Μπε (KGB).


Βλάσης Γ. Ρασσιάς, 2009


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Dorothy Gallagher, «All the Right Enemies: The Life and Murder of Carlo Tresca», εκδόσεις «Rutgers University Press», 1988
Pernicone Nunzio, «Carlo Tresca: Portrait of a Rebel», εκδόσεις «Palgrave Macmillan», 2005
Wilson E. – Thomas N. – Hope W., «Who killed Carlo Tresca? », εκδόσεις «Mountain Laurel Publications», 1983 
 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ: 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" 

ΚΕΙΜΕΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" (1980 - 1993) 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ