Σινγκόν
(Shingon, ιαπωνική προφορά του κινεζικού όρου «τσενγέν», «chen-yen», που σημαίνει «Αληθής Λόγος»)

Μεγάλη μυστικιστικού χαρακτήρα ιαπωνική σχολή του Βουδισμού «Μαχαγιάνα» («Mahayana», του «Βουδισμού του Μεγάλου Οχήματος»), βασισμένη στην μορφή του «συμπαντικού Βούδα» Μάχα – Βαϊροχάνα Βούδα (Maha – Vairochana Buddha, Mahavairocana Tathagata), η μεγαλύτερη «εσωτερική» («mikkyo») σχολή πέρα από το Θιβέτ και την Ινδία.



Άγαλμα του Κούκαϊ
ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Το Σινγκόν, που διδάσκει ότι η Φώτιση μπορεί να επιτυχθεί και από τους θνητούς με εργασία επάνω στο σώμα, τον λόγο και την σκέψη τους, ιδρύθηκε το έτος 806 ή 809, κατά την περίοδο Χεϊάν (794 - 1185), από τον καλλιτέχνη και διανοούμενο μοναχό Κούκαϊ (Kukai ή Kobo-Daishi, 774 - 835), ο οποίος επιστρέφοντας στο Κιότο από την Κίνα συνδύασε τον Βαϊροχάνα Βούδα (Buddha Vairocana, ενσάρκωση της «Κενότητας», «Sunyata») με την οντότητα Νταρμακάγια (Dharmakaya), δηλαδή την Απόλυτη Πραγματικότητα που περικλείει τα πάντα (ανάλογη με το «Όντως Ον» των Ελλήνων). Κατά το Σινγκόν, σκοπός του οποίου είναι να κάνει σαφές ότι η φύση των πάντων ταυτίζεται με εκείνη του Βαϊροχάνα, ο τελευταίος ενυπάρχει σε όλα τα πράγματα και τα επιμέρους όντα.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΡΙΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ

Στην «ταντρική» πρακτική του, το Σινγκόν απευθύνεται στο σώμα, τον λόγο και την σκέψη του μαθητή, μέσα από προφορική διδαχή που ποτέ δεν επιτρέπεται  να  μετατραπεί σε  γραπτή ή να  πάρει την  μορφή ανοικτής


διδασκαλίας. Για το σώμα, εκτός από διάφορα λατρευτικά αντικείμενα (λωτός, κεραυνός) χρησιμοποιεί και ειδικές χειρονομίες (τις «mudras»), για τον λόγο χρησιμοποιεί ιερές φόρμουλες (τις «mantras») και για την σκέψη έναν περίπλοκο διαλογισμό που αποσκοπεί στην κατανόηση των 5 τρόπων κατάκτησης της Αλήθειας.

Ο διαλογισμός του Σινγκόν έχει  τέσσερις διαφορετικές μορφές:

1. τον «ajikan» («διαλογισμό του αρχικού γράμματος»), που αποτελεί τον κύριο διαλογισμό και τον έφερε ο Κούκαϊ από τον Κίνα και εστιάζει στο σανσκριτικό πρώτο γράμμα σχεδιασμένο επάνω σε μία σελήνη, «σήμα» ότι η Φώτιση μπορεί να επιτυχθεί και από τους θνητούς,

2. τον «gachirinkan» («οραματισμό πανσελήνου»),

3. τον «gojigonjingan» («οραματισμό των 5 στοιχείων του σώματος»), και

4. τον «gosojojingan» («σειρά 5 διαλογισμών για την Φώτιση»).

ΟΙ ΔΥΟ ΑΡΧΕΣ

Στους βωμούς του Σινγκόν, ως κέντρα εστίασης για τον διαλογισμό τοποθετούνται 2 ιερές «μαντάλες» («mandalas», αντικείμενα διαλογισμού που αναπαριστούν το σύμπαν όπως το βλέπουν οι φωτισμένοι), οι οποίες απεικονίζουν διαγραμματικά τις 2 αρχές του Βαϊροχάνα ή στα ιαπωνικά Νταϊνιτσί (Dainichi), τον ενεργητικό «Κongokai» (δηλαδή τον «κόσμο του διαμαντιού» ή τον «αιώνιο κύκλο» από όπου γεννιέται η Φώτιση, πλαισιωμένη από 9 επίπεδα πραγματικότητας) και τον παθητικό «Taizokai» (τον «κόσμο της μήτρας» ή τον «υλικό κύκλο», δηλαδή ολόκληρο το σύμπαν, τόπο εκδήλωσης 414 θεοτήτων, χωρισμένων σε τρεις ομάδες σύμφωνα με την ζώνη επιρροής τους -σώμα, πνεύμα, κόσμος).

Ο «ΔΙΠΛΟΣ ΣΙΝΤΟΪΣΜΟΣ»

Στην μεσαιωνική Ιαπωνία το Σινγκόν προχώρησε σε μία γόνιμη ενοποίησή του με την εθνική παραδοσιακή πολυθεϊστική Θρησκεία Σίντο, ως «Ryobu Shinto», δηλαδή «Διπλός Σιντοϊσμός», στον οποίο ο «Μέγας Φωτιστής Ήλιος» Νταϊνιτσί ταυτίστηκε με την μεγάλη Θεά Αματεράσου Ομικάμι (Amaterasu Omikami).

ΤΟ ΣΙΝΓΚΟΝ ΣΗΜΕΡΑ

Έως σήμερα, έδρα του Σινγκόν, που στην Ιαπωνία έχει περισσότερους από 10.000 Ναούς, είναι το όρος Κόγια-σαν (Kοya-san, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Ουνέσκο από το έτος 2004) στην επαρχία Γουακαγιάμα, νοτίως της Οζάκα, όπου σε μία κοιλάδα ανάμεσα σε 8 κορυφές λειτουργούν μία ιερατική σχολή και περισσότεροι από 100 Ναοί και επίσης υπάρχουν το μαυσωλείο του Κούκαϊ «Οκουνόϊν» στην μέση ενός απέραντου αμπελώνα, η παγόδα - ομφαλός «Κονπόν Ντάϊτο» και η επίσημη έδρα του Σινγκόν «Κονγκόμπου-τζι».

Βλάσης Γ. Ρασσιάς, 2007


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Abbot Yusei Arai, «Shingon Esoteric Buddhism: A Handbook for Followers», εκδόσεις «Shingon Buddhist International Institute», Fresno, California, 1997
Yoshito Hakeda, «Kukai: Major Works», εκδόσεις «Columbia University Press», New York, 1972
Συλλογικό, «Mikkyo: Kobo Daishi Kukai and Shingon Buddhism», εκδόσεις «Shingon Buddhist International Institute», Fresno, California, 1990




 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ: 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" 

ΚΕΙΜΕΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" (1980 - 1993) 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ