Φιλ «Ουώλυ Χόουπ» Ράσελ

(«Wally Hope», ψευδώνυμο του χίπι οργανωτή «Ελεύθερων Φεστιβάλς» Φιλ Ράσελ, Phil Russell, 9 Αυγούστου 1947 - Epping Essex, 3 Σεπτεμβρίου 1975)

Γόνος ευκατάστατης οικογένειας (πραγματικό πλήρες όνομα: Alexander Graham Russell) και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας, της οποίας όμως θα είχε δικαίωμα διαχείρισης μετά τα 30 του, υπήρξε κατά την δεκαετία του 1970, και συγκεκριμένα το 1974, ο ιδρυτής του «Ελεύθερου Φεστιβάλ του Στόουνχεντζ» («Stonehenge Free Festival»).




ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ


Όντας από το 1973 άτυπος αρχηγός της ομάδας των «Wallies», όνομα φτιαγμένο από τα αρχικά του «Wessex Anarchist Libertarian League of Youth», προσχώρησε στην φυσιολατρία και τον
παγανισμό και προπαγάνδιζε επίμονα στους χίπικους κύκλους την ανάγκη επαναφοράς της λατρείας του Ηλίου.

Την επόμενη κιόλας χρονιά
(1974) συνελήφθη για κατοχή LSD και, μετά από επίμονες δηλώσεις του ότι αυτό αποτελούσε «απαραίτητο υλικό για την προσωπική του ηλιολατρία», αντί να οδηγηθεί στην φυλακή πέρασε 10 εβδομάδες κλεισμένος σε ένα ψυχιατρείο, από το οποίο βγήκε αποβλακωμένος και με ανίατη χρόνια δυσκινησία.

Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στις 3 Σεπτεμβρίου 1975, λίγες ημέρες μετά την έξοδό του από το ψυχιατρείο.


Η αφίσα του πρώτου Φεστιβάλ


Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι είχε αυτοκτονήσει καταπίνοντας πολλά υπνωτικά χάπια, αν και πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής  του ροκ συγκροτήματος των «Crass» Πένυ Ριμπώ (Penny Rimbaud, που μάλιστα δέχτηκε γι’ αυτό ακόμα και απειλές κατά της ζωής του), έκαναν λόγο για δολοφονία. Στο βιβλίο «Fierce Dancing» πάντως, ο συγγραφέας Κρίστοφερ Στόουν (C.J. Stone) φιλοξένησε συνέντευξη του χίπι Κρις Ουώλυ (Chris Wally), ο οποίος απέδωσε τον θάνατο του «χίπι μάρτυρα» («hippie martyr») Φιλ Ράσελ «στην ανικανότητα του συστήματος να καταλάβει αυτό που εκείνος ήθελε τελικά να πει».



ΤΙΜΕΣ

Ο Ράσελ κηδεύτηκε με αποτέφρωση και κατά το «Φεστιβάλ του Στόουνχεντζ» της επόμενης χρονιάς (το θερινό ηλιοστάσιο του 1976) οι στάχτες του, που μεταφέρθηκαν από τον Ριμπώ μέσα σε ένα ξύλινο κουτί με την επιγραφή «Wally Hope, θύμα της ανθρώπινης άγνοιας», σκορπίστηκαν επάνω στις πέτρες του αρχαίου μνημείου, μετά από μία σύντομη τελετή από τον Sid Rawle.

Το 1982 το ροκ συγκρότημα των «Crass» αφιέρωσε στην μνήμη του και στον πολύ σύντομο βίο του το μουσικό άλμπουμ «Christ the Album», ενώ ο Ριμπώ τον είχε ήδη χαιρετίσει μέσα στα βιβλία του ως εμψυχωτή όλων των δικών του δημιουργικών στιγμών.

Βλάσης Γ. Ρασσιάς, 2004

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Penny Rimbaud, «The Last Of The Hippies - An Hysterical Romance», εκδόσεις «Exitstencil Press», London, 1982 
Penny Rimbaud, «A Series of Shock Slogans and Mindless Token Tantrums», εκδόσεις «Exitstencil Press», London, 1982
Christopher J. Stone, «Fierce Dancing. Adventures in the Underground», εκδόσεις «Faber & Faber», London, 1996
Christopher J. Stone, «The Martyr of Stonehenge», άρθρο στο «The Big Issue», τεύχος 176, 8 Απριλίου 1996
Christopher J. Stone, « Last of the Hippies», εκδόσεις «Faber & Faber», London, 1999




 




ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ: 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" 

ΚΕΙΜΕΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" (1980 - 1993) 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ