Ε. Α. Ράουτερ

(Ernst Alexander Rauter, Klagenfurt, 27 Απριλίου 1929 – Munchen, 8 Μαρτίου 2006)

Αυστριακός ανένταχτος αριστερός συγγραφέας, δημοσιογράφος και αυτοδίδακτος κριτικός του γραπτού λόγου, δημιουργός του εξαιρετικού δοκιμίου «Η Κατασκευή Υπηκόων. Πώς κατασκευάζεται μια γνώμη σ' ένα κεφάλι» («Uber das Herstellen von Untertanen. Wie eine Meinung in einem Kopf entstecht»)


ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ορφάνεψε νωρίς από μητέρα και κατά συνέπεια πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, σε ιδρύματα και χώρους εργασίας, όπου ωστόσο γνώρισε διαφορετικά και σωστά την ζωή (καθώς το λιγοστό σχολείο που «υπέστη», δεν κατόρθωσε «να του καταστρέψει, όπως στους περισσότερους, την αγάπη για μάθηση») και επίσης αγάπησε την γλώσσα, στην οποία έκτοτε αφοσιώθηκε, περιγράφοντας μάλιστα τον εαυτό του ως «sprachgast», δηλαδή φιλοξενούμενο της γλώσσας.

Η αντίληψή του ότι «οι λέξεις έχουν την δική τους ζωή» κυριάρχησε έκτοτε σε όλον το βίο του και το έργο του. Η δίψα του για συνεχή μάθηση τον έσπρωξε σε ταξίδια ανά τον κόσμο, τα οποία του απέδιδαν μάλιστα και οικονομικό κέρδος, αφού στην συνέχεια περιέκλειε τις εντυπώσεις του σε εκδόσεις τουριστικών οδηγών, ενώ για αρκετά χρόνια διέμεινε στην Μαγιόρκα αφού πρώτα φρόντισε να μάθει ισπανικά.

«Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΗΚΟΩΝ»



Την δεκαετία του 1960 συμμετείχε ενεργά στην δυτικογερμανική εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση («Ausserparlamentarischen Opposition», ΑΡΟ) και πήρε μέρος σε πολλές διαδηλώσεις δίπλα στον ηγέτη της Ρούντι Ντούτσκε (Rudi Dutschke).

Το 1968 έγινε ευρύτατα γνωστός στην επαναστατημένη νεολαία της εποχής με το δοκίμιό του «Η Κατασκευή Υπηκόων. Πώς κατασκευάζεται μια γνώμη σ' ένα κεφάλι», στο οποίο με πυκνή και περιεκτική γραφή εξηγούσε τον μηχανισμό υποδούλωσης και χειρισμού των ανθρώπων από τους σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο κρατούντες. Το πιο ενδιαφέρον σημείο της ανάλυσής του είναι η διατύπωση ότι οι πληροφορίες που εμφυτεύονται στο κεφάλι μας είναι εκείνες που εν συνεχεία διαμορφώνουν τις κρίσεις και τις πεποιθήσεις, οι οποίες κατευθύνουν τις ενέργειές μας και εν τέλει αυτή την ίδια την ζωή μας: «Στο σχολείο κατασκευάζονται άνθρωποι. Η διαδικασία της κατασκευής ανθρώπων λέγεται εκπαίδευση. Αφού οι πράξεις ενός ανθρώπου καθορίζουν την πορεία της ζωής του, οι πληροφορίες που παίρνει αυτός ο άνθρωπος καθορίζουν και το πώς θα ζήσει. Τα σχολεία δεν φτιάχνουν μόνον ανθρώπους, τα σχολεία φτιάχνουν και βιογραφίες».

Στην Ελλάδα η «Κατασκευή Υπηκόων» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τις εκδόσεις «Αιγόκερως», ενώ ένα τμήμα του κειμένου του βιβλίου μεταφέρθηκε το 2008 από τον Μιχάλη Μοάτσο σε δισδιάστατο animation.


ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΕΡΓΟ


Από τα πολλά άλλα βιβλία του ξεχωρίζει το δυναμικό δοκίμιο κοινωνικής κριτικής «Vom Faustkeil zur Fabrik» (1977). Αρθρογράφησε επίσης στο αριστερό περιοδικό «Κονκρέτ» («Konkret»), έγραψε θεατρικά έργα και «νούμερα» για βερολινέζικά καμπαρέ και αργότερα έκανε σεμινάρια γραφής και δημοσιογραφίας για λογαριασμό της «Munchen Akademie der Bayerischen Presse» και του «Salzburger Kuratorium fur Journalistenausbildung».


Ήταν παντρεμένος, δίχως παιδιά. Πέθανε στις 8 Μαρτίου 2006 σε ηλικία 77 ετών σε έναν νοσοκομείο του Μονάχου, όπου νοσηλευόταν λόγω τραυμάτων του από πτώση.


Βλάσης Γ. Ρασσιάς, 2008


ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑΣ:


«Uber das Herstellen von Untertanen. Wie eine Meinung in einem Kopf entstecht », 1968, 1969 και 1971

«Folter - Lexikon», 1969

«Du sollst mich mal kennenlernen», 1972

«Vom Faustkeil zur Fabrik», 1977

«Vom Umgang mit Wörtern», 1978

«Brief an meine Erzieher», 1979

«Kunerma, der Ort, wo niemand wohnt», 1979

«Die kunstvolle Arbeit der Verführung», 1981

«Magnet Sibirien», 1983

«Folter», 1988

«Mallorca. Das Land hinter der Buhne», 1988

«Wofür arbeiten wir eigentlich?», 1988

«Die neue Schule des Schreibens», 1996

«Leben buchstabieren», 2005





 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ: 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" 

ΚΕΙΜΕΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" (1980 - 1993) 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ