Τομ Φορκαίηντ
(Tom Forcade, Thomas King Forcade, πραγματικό όνομα Kenneth Gary Goodson, Hayward, California, 1945 – New York, 16 Νοεμβρίου 1978) Αμερικανός πολιτικός ακτιβιστής, σχεδόν μυθική προσωπικότητα της Αντικουλτούρας, μέλος των «Γίπις» («Yippies», «The Youth International Party»), δημοσιογράφος του Αντεργκράουντ Τύπου, διευθυντής του «Συνδικάτου Υπόγειου Τύπου» («Underground Press Syndicate») και εμπνευστής και ιδρυτής του περιοδικού «Φτιαγμένοι Καιροί» («High Times»).
κών. Ο νεαρός Κένεθ άλλαξε έκτοτε όχι μόνο το όνομά του (σε Τόμας Κινγκ Φορκαίηντ), αλλά και τα ενδιαφέροντά του από τις χίπικες ονειροπολήσεις στις πολιτικές ριζοσπαστικές αναζητήσεις. ΑΝΤΕΡΓΚΡΑΟΥΝΤ ΕΚΔΟΤΗΣ Κινούμενος συνεχώς, για να αποφύγει τις ενοχλήσεις της αστυνομίας, μέσα σε ένα παλαιό σχολικό λεωφορείο του 1946, το οποίο χρησιμοποιούσε και για κατοικία και για εκδοτικό οίκο, εξέδωσε για λίγο το αντεργκράουντ περιοδικό «Ορφεύς» («Orpheus»), μέσω του οποίου ήλθε σε επαφή με το ευρύτερο κίνημα του αντεργκράουντ Τύπου και προσχώρησε στο νεοϊδρυθέν «Συνδικάτο του Υπόγειου Τύπου» («Underground Press Syndicate», UPS), φιλοξενώντας μάλιστα στο Φοίνιξ το πρώτο «εθνικής εμβέλειας» «στρατηγείο» του «Συνδικάτου» (με ένα γραφείο συντονισμού και μία βιβλιοθήκη – κέντρο τεκμηρίωσης), το οποίο επάνδρωσε με ομοϊδεάτες φίλους του. Το «στρατηγείο» του UPS στο Φοίνιξ άντεξε μοναχό του μέχρι τις αρχές του 1969, οπότε, λόγω απειλών και δολιοφθορών από ντόπια αντιδραστικά στοιχεία, προτιμήθηκε η ίδρυση ενός δεύτερου στην πιο ανεκτική Νέα Υόρκη (στην West 17th Street). Στο τέλος και ο ίδιος ο Φορκαίηντ, αναζητώντας μεγαλύτερη ελευθερία δράσης από όσο στην συντηρητική Αριζόνα, αποφάσισε το 1969 να οδηγήσει το παλαιό του λεωφορείο στην Νέα Υόρκη, όπου ήδη δρούσαν οι ευρηματικοί «Γίπις» (αναρχίζοντες πολιτικοποιημένοι πρώην «χίπις») και εκδίδονταν ισχυρότερα από πλευράς κυκλοφορίας αντεργκράουντ έντυπα, όπως το «East Village Other» ή «EVO» των Τζων Ουϊλκοκ (John Wilcock), Ουώλτερ Μπόουαρτ (Walter Bowart), Άλλαν Κάτζμαν (Allan Katzman) και Σέρυ Νήντχαμ (Sherry Needham).
Η σύγκρουση είχε συνέχεια, καθώς ο Φορκαίηντ έδωσε συνέντευξη τύπου στα αντεργκράουντ έντυπα με τον ισχυρισμό ότι το «λαϊκό δικαστήριο» τον είχε δικαιώσει, αφού υποχρέωσε τον Χόφφμαν να πληρώσει έστω και λιγότερα από όσα είχαν αρχικά ζητηθεί. Στην συνέχεια του έκανε αγωγή σε αστικό δικαστήριο, πράγμα που από πολλούς θεωρήθηκε προδοσία προς τα ήθη της Αντικουλτούρας και επίσης προχώρησε σε δική του έκδοση των δακτυλογραφημένων κειμένων. Τον Αύγουστο του 1970 προκάλεσε μαζί με τον «γίπι» τραγουδοποιό Νταίηβιντ Πηλ (David Peel) επεισόδια κατά τα γυρίσματα από την «Ουώρνερ Μπράδερς» («Warner Brothers») της ταινίας «Medicine Ball Caravan», η οποία αναφερόταν στους «χίπις» και κυκλοφόρησε το 1971, ίδια χρονιά κατά την οποία, ως ιδρυτικό στέλεχος του «γίπικου» «Μετώπου για την απελευθέρωση του Ροκ» («Rock Liberation Front»), ηγήθηκε της κατάληψης των γραφείων του μουσικού παραγωγού Σπέκτορ (Phil Spector), ο οποίος είχε παρακρατήσει χρήματα που προορίζονταν για τους πρόσφυγες του Μπανγκλαντές (Bangladesh) και είχαν συγκεντρωθεί από την γνωστή συναυλία στο «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν» («Madison Square Garden») με τους Τζωρτζ Χάρρισον (George Harrison), Μπομπ Ντύλαν (Bob Dylan), Ραβί Σανκάρ (Ravi Shankar), Έρικ Κλάπτον (Eric Clapton), κ.ά.
Οι τρείς της «παλιάς» ηγεσίας αποβλήθηκαν από τους «Γίπις» με την κατηγορία ότι ήσαν «ξεπουλημένοι», «ελιτιστές» και «αντιδημοκρατικοί», ενώ οι πάμπολλοι υποστηρικτές τους άρχισαν να κατηγορούν τους Φορκαίηντ, Μπηλ και Ορνστήν ότι είτε ήσαν «αρχομανή τσογλάνια» (αφού κανείς τους δεν ήταν στο «ηρωϊκό» Σικάγο του 1968), είτε ήσαν πληρωμένοι προβοκάτορες που ήθελαν να οδηγήσουν το αντιπολεμικό κίνημα σε αδιέξοδη ανευθυνότητα και μηδενισμό (την άποψη φαίνεται μάλιστα ότι υιοθέτησαν και οι εφημερίδες του συστήματος, αφού ο Mike Royko της «Chicago Tribune» αναρωτήθηκε: «είναι άραγε κάποιος μέσα στον Λευκό Οίκο ο πραγματικός αρχηγός των Ζίπις;»).
νοντας εναντίον του την κατηγορία ότι είχε «συνωμοτήσει» να πυρπολήσει το κτίριο. Φοβούμενος ότι ίσως αντιμετώπιζε και μία στημένη δίκη, ο Φορκαίηντ προσανατολίστηκε αρχικά στο να βγει στην παρανομία και επί μερικές εβδομάδες κρύφτηκε μαζί με την Σίντυ Ορνστήν σε διάφορα μοτέλς, έχοντας διαδώσει την φήμη ότι βρισκόταν ήδη στην Αργεντινή. Σε κάποια στιγμή αποφάσισε να παραδοθεί στις αρχές και κλείστηκε στην φυλακή, κάτω μάλιστα από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, καθώς η οργάνωση των «Ουέδερμεν» είχε προειδοποιήσει ότι θα τον απελευθερώσει, όπως ήδη είχε κάνει τον Σεπτέμβριο του 1970 με τον «γκουρού» των ψυχεδελικών Τίμοθυ Λήρυ (Timothy Leary, 1920 – 1996). Τελικά όμως οι στημένες κατηγορίες της «συνωμοσίας» έπεσαν το 1974 και ο Φορκαίηντ αφέθηκε ελεύθερος. ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ «HIGH TIMES» Το καλοκαίρι του 1974 ο Φορκαίηντ ίδρυσε το μαζικής κυκλοφορίας περιοδικό «Φτιαγμένοι Καιροί» («High Times»), που αποσκοπούσε στο να κάνει την κοινωνία να συμφιλιωθεί σιγά – σιγά με το καυτό ζήτημα των ευφορικών ουσιών, όμοια με εκείνο που είχαν ήδη πετύχει στο ζήτημα του ερωτισμού τα περιοδικά «Playboy» και «Penthouse». Η αμιγώς πολιτική αντίσταση στην Νέα Υόρκη είχε ήδη κοπάσει, καθώς ο πόλεμος του Βιετνάμ είχε λήξει, ο πρόεδρος Νίξον (Richard Nixon) είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου «Ουώτεργκαιητ» («Watergate») και από τους ηγέτες των «Γίπις» ο μεν Χόφφμαν καταζητείτο μετά από την παγίδευσή του με κοκαϊνη, ο δε Ρούμπιν είχε αρχίσει να μεταστρέφεται σε έναν απολιτικό και «βολεψάκια» ατομιστή που μετά από λίγο θα κατέληγε χρηματιστής στην Ουώλ Στρητ.
ΠΛΟΥΣΙΟΣ «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ» Λίγο πριν την ίδρυση των «Φτιαγμένων Καιρών» το 1974, ο Φορκαίηντ είχε αλλάξει τον τίτλο του «Underground Press Syndicate» σε «Alternative Press Syndicate» («Συνδικάτο Εναλλακτικού Τύπου», APS), ελπίζοντας να διευρύνει τις συμμετοχές και στα περιοδικά που ασχολούντο με το αντι-πυρηνικό κίνημα, την οικολογία, το κίνημα των πανκς, τα δικαιώματα των Ινδιάνων και άλλα ανάλογα ζητήματα. Το «Alternative Press Syndicate» εξέδιδε και δικό του περιοδικό, το «Alternative Media» («Εναλλακτικά Μέσα Ενημέρωσης»), στεγασμένο στα γραφεία των «Φτιαγμένων Καιρών», χρηματοδοτημένο εξολοκλήρου από τον πλούσιο πια Φορκαίηντ, και διευθυνόμενο από την σύζυγο του τελευταίου Γκαμπριέλ Σανγκ (Gabrielle Schang, πρώην δημοσιογράφο της αντεργκράουντ εφημερίδας «Berkeley Barb» και μέλος των «Γίπις»). Χρηματοδότησε ένα «αντεργκράουντ» βιβλιοπωλείο στο Σόχο, το «Νέο Πρωϊνό» («New Morning»), αμέτρητες εκδηλώσεις των πρώην συντρόφων του «Γίπις», στους οποίους τώρα ηγείτο ο Ντάνα Μπήλ, καθώς και την εφημερίδα τους «Γίπικοι Καιροί» («Yipster Times»), όπως επίσης και το περιοδικό «Πανκ» («Punk», που απετέλεσε το πρότυπο για τα μετέπειτα «fanzines»), ενώ ξόδεψε περίπου 400.000 δολάρια για το γύρισμα μιας ταινίας τεκμηρίωσης για το μουσικό συγκρότημα των «Sex Pistols». ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ Τον Μάρτιο του 1978 ο εκδότης του περιοδικού «Hustler» Λάρρυ Φλυντ (Larry Flynt) πυροβολήθηκε από έναν θρήσκο ακροδεξιό και έμεινε έκτοτε ανάπηρος σε αναπηρική πολυθρόνα. Οι «Φτιαγμένοι Καιροί», που διανέμονταν μέσα από το δίκτυο του υπερδραστήριου έως τότε Φλυντ, είδαν τις πωλήσεις τους να πέφτουν ραγδαία και στον Φορκαίηντ άρχισε ολοένα και πιο συχνά να εκδηλώνεται η κατάθλιψη από την οποία ισχυρίζονταν κάποιοι ότι έπασχε, ή ορθότερα το σύνδρομο SAD («Seasonal Affective Disorder», «Εποχιακής Κατάθλιψης»), που του υποσχόταν ένα πολύ άσχημο φθινόπωρο. Όντως, στις 16 Νοεμβρίου 1978 και στο διαμέρισμά του στο Γκρήνγουϊτς Βίλλατζ της Νέας Υόρκης (Greenwich Village), ενώ η σύζυγός του Γκαμπριέλ βρισκόταν στο διπλανό δωμάτιο, αυτοπυροβολήθηκε με ένα ρεβόλβερ ξαπλωμένος στο κρεβάτι του, σε ηλικία μόλις 33 ετών. Μόλις λίγους μήνες πριν, μετά από δικό του αίτημα η Γκαμπριέλ του είχε πάρει ηχογραφημένη συνέντευξη, στην οποία είχε μιλήσει για τα όνειρά του, για τους φόβους του (που αφορούσαν κυρίως την στοχοποίησή του από το αμερικανικό κράτος), αλλά και για το τι ήταν τελικά εκείνο που τον έκανε υπερδραστήριο: «διακατέχομαι από έναν βαθύ φόβο ότι μπορεί να αυτοκτονήσω από ανία».
Τα απομεινάρια των «Γίπις» φιλοξένησαν το 1979 στο πρώτο τεύχος της μετονομασμένης από «Γίπικοι Καιροί» σε «Ανατροπή» («Overthrow») εφημερίδα τους μια συνέντευξη του αυτόχειρα συντρόφου τους και επίσης άνοιξαν στην 10 Bleecker Street της Νέας Υόρκης ένα ροκ κλαμπ που το ονόμασαν προς τιμή του «Thomas K. Forcade Memorial Multi-Media Center». Βλάσης Γ. Ρασσιάς, 2008 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: The New Yippie Book Collective, eds., «Blacklisted News: Secret Histories from Chicago to 1984», εκδόσεις «Bleecker Publishing», New York, 1983 Περιοδικά «Yipster Times», «Overthrow», «Ανοιχτή Πόλη», «High Times» και «Cannabis Culture» από το Αρχείο Κοινωνικής Ιστορίας. ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜΑΣ ΚΙΝΓΚ ΦΟΡΚΑΙΗΝΤ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" ΚΕΙΜΕΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" (1980 - 1993) |