ΠΕΜΠΤΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ «2005», ΛΕΥΚΩΣΙΑ
 
Παρουσίαση του Βλάση Ρασσιά από τον Γιώργο Πήττα, στην έναρξη της διαλέξεως του πρώτου με θέμα «Η Ελληνική Κοσμοθέαση» που δόθηκε στις 7 Ιουλίου «2005» στην Λευκωσία, στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Ομίλου Φίλων του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, ΕΛΕΥΣΙΣ». 
 
Δύο ημέρες νωρίτερα, ο Γ. Π. είχε φιλοξενήσει στην εκπομπή του («Στα Μονοπάτια του Γαλαξία») στον ραδιοσταθμό «Astra 92,8» μία δίωρη υποδειγματικά μεστή και πολιτισμένη συζήτηση για την σχέση Ελληνισμού και Χριστιανισμού μεταξύ του Βλάση Ρασσιά και του Προέδρου των Κυπρίων Θεολόγων - Καθηγητών κ. Θεόδωρο Κυριακού. 
 
 
Πέμπτη 7 του Ιουλίου «2005», Λευκωσία. 

Προβληματίστηκα ΠΟΛΥ αν πρέπει να κάνω μια τυπική εισαγωγή για τον Βλάση Ρασσιά  και να σας πω πότε γεννήθηκε, τι έκανε ακριβώς στην πορεία, ποια βιβλία έγραψε. Αλλά αυτά, προσωπικά τα βαριέμαι και δεν κάνω ποτέ τίποτα που να βαριέμαι.  

Ο Ρασσιάς, έχει μια μακρά ιστορία συνέπειας και αντίστασης. Δεν έλκει την καταγωγή του από τον στείρο και ανοργασμικό χώρο του εθνικισμού. Αντίθετα, κατάγεται ευθέως από τα κινήματα της δεκαετίας του 70 που προσδιόριζαν την αιτία της ύπαρξής τους στην λύτρωση του Ανθρώπου από τα ασφυκτικά δεσμά της Εξουσίας και της Ιεραρχίας.  

Συν τω χρόνω, και ως γνήσιο τέκνο της Αναζήτησης, βρήκε το δρόμο του ως Έλλην και γονιμοποίησε τις σκέψεις του μέσα στην μήτρα της Ελληνικής Σκέψης. Εκείνης της Σκέψης που οικοδομεί με υλικά παρμένα από το Φως.  

Ο Ρασσιάς δεν επιδιώκει ποτέ τη σύγκρουση με κανέναν και κυρίως με τους Χριστιανούς. Απλά περιφέρει με παρρησία το Ελληνικό του ΕΙΝΑΙ, αναδεικνύοντας έμπρακτα και ζωντανά  το τι κομίζει. Και αυτό φαίνεται πως αγριεύει μερικούς και ειδικά αυτούς που κινούνται θεωρητικά «εν πνεύματι αγάπης –αμήν».  

Είναι θα έλεγα επιπλέον μοναδικά ΣΥΝΕΠΗΣ στις αξίες του, κάτι που ΔΕΝ είναι ανεκτό πια από καμία έκφανση των Εξουσιών που ορίζουν τον κόσμο σήμερα. Παντού.  

Από τα πρώτα του βήματα στα τέλη της αλησμόνητης δεκαετίας του 70, βρέθηκε στην άλλη όχθη, αυτή που λέμε εναλλακτική. Εναλλακτική σκέψη -έναντι του Κατεστημένου Συστήματος Αξιών. Και μέσα από των δαίδαλο των προβληματισμών του και μάλιστα με προτροπή ενός Ινδιάνου, πριν από πολλά χρόνια, ανακάλυψε αυτό που ο ίδιος αγαπά να λεει «Αρχαία Ματιά». 

Και έκτοτε καταβυθίσθηκε στο Σύμπαν των Ιδεών που γεννήθηκαν – όχι τυχαία – στην περιοχή που λέμε Ελλάδα και - επίσης όχι τυχαία - στην περίοδο πριν από την πρώτη Παγκοσμιοποίηση, αυτή του Χριστιανισμού.  

Το συγγραφικό του έργο μεγάλο και πολύ σημαντικό. Πρόκειται για έναν ισχυρό προβολέα που φωτίζει όλα αυτά που τα σχολεία, η εκκλησιαστική ιεραρχία και το συνολικό εξουσιαστικό σύστημα κρατούν με επιμέλεια στο σκοτάδι για αιώνες. 

Τα βιβλία του θα τα βρείτε σε αυτόν τον χώρο, οπότε εγώ δεν θα σας πω τίποτα άλλο για αυτά. Εγώ, πιστεύω ακράδαντα και το έχω ξαναπεί αυτό δημοσίως, ότι θα έρθει μια μέρα που το μεγαλύτερο μέρος αυτού του έργου θα διδαχθεί στα σχολεία. 
  
Όταν ο σκοταδισμός θα υποστεί την ιστορική καθίζηση που του πρέπει, κάτι που ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ θα συμβεί έτσι και αλλιώς.  

Ο Βλάσης Ρασσιάς είναι πρώτα Άνθρωπος και μετά Έλλην Άνθρωπος. Και το λεω αυτό έτσι, γιατί κομίζει στη σκέψη του ΜΕ ΦΥΣΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΝΟΗΣ εκείνη την Οικουμενικότητα που το Διαυγές Αληθινό Ελληνικό Πνεύμα προσέφερε στο Πολιτισμικό Εποικοδόμημα του Κόσμου.  

Το αξιοθαύμαστο και σπάνιο με την περίπτωσή του, είναι πως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ένας Θεωρητικός της Ελληνικής Κοσμοαντιλήψεως. Κατάφερε, υποθέτω με τεράστια συνέπεια και προσοχή, να μεταλλαχθεί, να μετεξελιχθεί, σε ΦΥΣΙΚΟ ΦΟΡΕΑ της. 
  
Σας ευχαριστώ.    

 


 
 
 
 


 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ:  

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ  

ΣΥΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ  

ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ"  

ΚΕΙΜΕΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" (1980 - 1993)  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ