ΤΑ 5 ΙΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
 
 
 
 

Η Γη είναι μία οντότητα με ζωή και συνείδηση. Ένας μεγάλος αριθμός από συγκλίνουσες κουλτούρες διαφορετικών τοπικών και χρονικών προελεύσεων ονοματίζουν τα πιο κάτω τέσσερα στοιχεία ως Ιερά: Αέρας, Φωτιά, Νερό και Χώμα. 

Είτε βλέποντάς τα ως Ανάσα, Ενέργεια, Αίμα και Σώμα της Μάνας μας Γης, είτε απλώς ως ευλογημένα δώρα μίας Δημιουργού Δύναμης, είτε ως υπέρτατα σύμβολα των αλληλο-επιδρώντων συστημάτων που γεννάνε και συντηρούν την Ζωή, γνωρίζουμε καλά πως κανένας μας δεν μπορεί να υπάρξει έξω από αυτά. 

Ονομάζοντας αυτά τα στοιχεία Ιερά, εννοούμε πως διαθέτουν αξίες πέρα από την απλή «χρησιμότητα» που ορίζουν οι ανθρώπινες λογικές και ανάγκες, καθώς και πως αυτές καθ’ εαυτές πρέπει να αποτελέσουνε τα Δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία οφείλουμε να εκτιμάμε τις πράξεις μας, την οικονομία μας, τους νόμους και τις επιδιώξεις μας. 

Κανένας δεν δικαιούται να τα προσβάλλει ή να εκμεταλλεύεται τμήματά τους στερώντας τα από τους άλλους. Όλες οι ανθρώπινες εξουσίες που το κάνουν αυτό, χάνουν αυτόματα και δι παντός κάθε νομιμότητα. Γιατί είναι καθήκον κάθε επί γης ανθρώπου να θεραπεύει και να προστατεύει το έδαφος, τον αέρα, τα πόσιμα και αλμυρά νερά και τις ενεργειακές πηγές που είτε ξεχωριστά είτε ως σύνολο συντηρούν την ζωή.  

Όλοι οι άνθρωποι, όλα τα έμβια όντα, αποτελούν κομμάτι της γήινης Ζωής και είναι κατά συνέπεια εξ ορισμού Ιερά. Κανένας από εμάς δεν βρίσκεται ψηλότερα ή χαμηλότερα από τους άλλους. Μόνο η ισότητα μπορεί να εξασφαλίσει ισορροπίες. Μόνο η οικολογική ισορροπία μπορεί να εξασφαλίσει την Απόλυτη Ελευθερία. Και μόνο μέσα στην Απόλυτη Ελευθερία μπορεί το Πέμπτο Ιερό Στοιχείο που ονομάζουμε Πνεύμα να ανθίσει σε όλο του το μεγαλείο και την παν-μορφία του.  

Το να τιμούμε και να λατρεύουμε την Ιερότητα δεν είναι άλλο από το ν’ αγωνιζόμαστε για την δημιουργία συνθηκών που μέσα τους μπορούν ν’ ανθίσουν η Πνευματική Ανάπτυξη, η Υποστήριξη, η Αλήθεια, η Γνώση, η Ελευθερία και η Ομορφιά. Η λατρεία της Ιερότητας συνίσταται πρωτίστως στο να κάνουμε την αγάπη πραγματοποιήσιμη. 
  

Σε αυτόν τον σκοπό αφιερώνουμε την Αναζήτησή μας, την Θέλησή μας, τις Σιωπές μας και τις Κραυγές μας. Σε αυτόν τον σκοπό αφιερώνουμε τις ζωές μας. 

Αστρογεράκι – Starhawk  
  
  

(Δημοσιεύθηκε στο οπισθόφυλλο του 25ου τεύχους της «Ανοιχτής Πόλης», τον Φεβρουάριο του 1991. Απόδοση στα ελληνικά: Βλάσης Ρασσιάς). 
  
  
  

 
  
 

 
 
 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ:  

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ  

ΣΥΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ  

ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ"  

ΚΕΙΜΕΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" (1980 - 1993)  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ