ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΚΕΙΝΟΥ ΠΟΥ ΛΕΜΕ "ΦΑΣΙΣΜΟ"
 
 

ΙΟΥΔΑΙΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η ιδέα ότι όσοι δεν θα προσκυνήσουν μια από τις Δυτικές θρησκείες του συρμού, είναι καταδικασμένοι στο πυρ το εξώτερο.

ΑΘΕΟ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η αντίληψη πως όλοι πιστεύουν στο Θεό είναι ηλίθιοι.

ΑΓΝΩΣΤΟ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η αντίληψη πως όλοι όσοι έχουν κάποια πίστη είναι ηλίθιοι.

ΕΜΠΟΡΟ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η ιδέα ότι οι ιερείς του εμπορεύματος (μπίζινεσμεν) ξέρουν καλύτερα από εμάς, τι εμείς χρειαζόμαστε.

ΔΗΜΟΚΡΑΤ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η πεποίθηση ότι είναι απόλυτα δίκαιο η πλειοψηφία να επιβάλλει την άποψη της στην μειοψηφία, έστω κι αν η πρώτη είναι αντικειμενικά ηλίθια.

ΡΗΤΟ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η άποψη ότι κάθε κατάσταση ή συμβάν μπορεί να αναλυθεί ή επεξεγηθεί άριστα, με ένα εδάφιο της Βίβλου, ένα τσιτάτο από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο ή από οπουδήποτε ο καθένας αντλεί την "ρητορική" του.

ΑΝΤΙΚΟΝΦΟΡΜΟ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η πεποίθηση ότι αν δεν είσαι αντικονφορμιστής με τον ίδιο τρόπο που εγώ είμαι, τότε είσαι "αντιδραστικός".

ΛΕΣΒΙΟ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η αντίληψη ότι οι ετεροφυλοφυλικές γυναίκες αποτελούν απειλή για τις προοπτικές του κινήματος γυναικείας απελευθέρωσης.

ΧΡΟΝΟ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Το πνίξημο των ανθρώπων με τοποθετήσεις προθεσμιών.

ΧΟΡΤΟΦΑΓΟ-ΦΑΣΙΜΟΣ: Η άποψη ότι οι κρεατοφάγοι αποτελούν το αίσχος του πλανήτη.

ΚΥΡΙΑΡΧΟΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η πίστη ότι ο Άνθρωπος έχει δικαίωμα να βιάζει τη φύση και όλα τα μη ανθρώπινα όντα στο όνομα της "κατακυρίευσης του πλανήτη" στην οποία (εννοείται) τον ενθάρρυνε ο ίδιος ο ...Θεός.

ΠΡΟΒΑΤΟΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η άποψη ότι "όλα πάνε μια χαρά", άρα ας μην αλλάξουμε τίποτα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΦΑΣΙΜΟΣ: Η μη δίκαιη κατανομή του πλούτου της Γής ανά κάτοικο του πλανήτη επειδή οι "μεν" ανήκουν σε πιό... ανεπτυγμένες οικονομίες από κάποιους "δε".

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η δθά της βίας υποχρέωση των παιδιών μας να καθίσουν μια ντουζίνα χρόνια στα θρανία και να διδαχτούν τις ίδιες βλακείες που εμείς και οι πρόγονο'ί μας διδάχτηκαν και (γι αυτό κάναμε τον κόσμο στο χάλι που βρίσκεται σήμερα).

ΧΟΝΤΡΟΚΟΜΜΕΝΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ: "Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα".

ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η πρακτική φουσκώματος μερικών αλυσοδεμένων ήδη κομματιών της φαντασίας με συνθήματα και γαργαλητό των ενστίκτων, ώστε ο χύδην όχλος να αποσπάσει την προσοχή του από την καυτή πραγματικότητα.

ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡΟ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η πεποίθηση ότι στον καιρό του θανάτου πασών των ιδεολογιών, των θεών, των ονείρων και των προοπτικών, τα κομπιούτερς έχουν ιερό καθήκον να αναλάβουν τη σκυτάλη.

ΑΝΑΡΧΟ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η πεποίθηση ότι για να εγκαθιδρυθεί μια αντιεξουσιαστική κοινωνία, πρέπει όλα τα μέλη της να είναι αντιεξουσιαστές (και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο που είναι οι ..εμπνευστές της).

ΦΕΜΙΝΟ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η πεποίθηση ότι οι άνδρες αποτελούν ΕΧΘΡΟ των γυναικών.

ΜΑΖΟ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η αντίληψη ότι η αισθητική του "μέσου" ακροατή, θεατή, αναγνώστη κλπ, πρέπει να επιβάλλει τα κοινωνικά στάνταρτς στα οποίοα θα στηρίζεται η κάθε λογοκρισία. 
 

(δημοσιεύθηκε στην "Ανοιχτή Πόλη", τεύχος 17, 1989) 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ: 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" 

ΚΕΙΜΕΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" (1980 - 1993) 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ