Ο ΣΚΥΛΟΣ, Ο ΘΕΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ, 
Ο ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ
 
 
 

Ο ΣΚΥΛΟΣ είναι ένα κοινωνικό ζώο. Δεν επιθυμεί να ζει μοναχός. Θα σας πλησιάσει όσο το επιτρέψετε, και ίσως σας φέρει καπάκι. Πόσες φορές σας είπε «όχι» ο σκύλος σας; Πόσες φορές βρεθήκατε να συμφωνείτε; Πόσες φορές σας είπε με την συμπεριφορά του τι είναι καλό να πράξετε; Πόσες φορές του τις βρέξατε χωρίς λόγο; Τον δέρνετε; Δεν σας δαγκώνει, συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ο ΘΕΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ είναι κοινωνικό ζώο. Δεν επιθυμεί να ζει μοναχός. Θα σας επιτρέψει να τον πλησιάσετε, αλλά προηγουμένως θα κάνει το παν για να σας πείσει πώς αυτός είναι ο Αφέντης και εσείς είστε σκουλήκια. Γιατί δεν δέρνει τους δούλους του ο Θεός των χριστιανών; Ποιος λέει πως δεν το κάνει; Είναι άραγε σαδιστής ή απλώς φανατικός σκακιστής; Ίσως έχει ήδη βαρεθεί με αυτήν την παρτίδα και ετοιμάζει ένα περιβαλλοντικό «ματ» για να περάσει σε μία καινούργια. Δεν θέλει να ζει μοναχός, όμως αυτός δαγκώνει.

Ο ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ είναι ένα κοινωνικό ζώο. Μόνο όμως όταν στέκεται σε κάποιο πιο ψηλό σημείο σε σχέση με εσάς. Δεν γουστάρει να τον κοιτάτε αφ’ υψηλού. Κάτι τέτοιο τον κάνει να φρικάρει εντελώς. Όταν τσατίζεται, ξύνει την μύτη του. Αυτό ίσως φρικάρει εσάς. Ο παπαγάλος θέλει να είναι σταρ. Παθιάζεται για την όπερα αλλά και ταυτοχρόνως πιστεύει ότι η ηλεκτρική σκούπα είναι ένα μελωδικό όργανο εξίσου σπουδαίο με το πιστολάκι για τα μαλλιά και το μίξερ. Η κοινωνική ζωή του μοιάζει με εκείνη του Θεού των χριστιανών. Σε όλα τα δράματα προτιμάει τον ρόλο του θεατή.    

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ είναι ένα κοινωνικό ζώο. Δεν επιθυμεί αν ζει μοναχός. Διαβάζει βιβλία και τρώει σε πολυσύχναστα εστιατόρια. Σπρώχνει για ν’ ανέβει πρώτος στο λεωφορείο. Πάει στην εκκλησία και ρουφιανεύει τον γείτονα. Κάνει ελεημοσύνες και δημιουργεί φτωχούς. Είναι πεφωτισμένος: μαθαίνει τους παπαγάλους να μιλάνε σαν και αυτόν !
 
 

(Δημοσιεύθηκε στο, πανηγυρικό για τα 10 χρόνια έκδοσης του περιοδικού, 24ο τεύχος της «Ανοιχτής Πόλης», Νοέμβριος 1990)
 

  

 
 
 
 
 
 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ: 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" 

ΚΕΙΜΕΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" (1980 - 1993) 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ