Editorial τεύχους 27, Φθινόπωρο «1991» 
  

«Η παμπάλαια και σκοτεινή φιλοσοφία της ζωής “φάγομεν, πίωμεν, αύριον γαρ αποθνήσκομεν” έχει ακόμα καθοριστικό ρόλο στις μέρες μας. Πραγματικά, μέσα σε 70 χρόνια ζωής όταν ο καθένας αντιλαμβάνεται τον εαυτό του σαν ξεχωριστό και πρόσκαιρο άτομο, τι πιο φυσικό, με την κοινή λογική να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, αδιαφορώντας για τους άλλους -μια που είναι ξέχωρο “εγώ”- φτάνει να μπορέσει να ζήσει αυτή τη μικρή ζωή με περισσότερες απολαύσεις». 
  

Αυτά παρατηρούσε πριν από δεκατρία χρόνια ο γιατρός Γ. Οικονομόπουλος, σε άρθρο του στο περιοδικό “Περισκόπιο της Επιστήμης”. Σε μιαν εποχή που φαίνεται τόσο πολύ μακρινή όταν συγκριθεί με την κοινωνική πραγματικότητα του 1991, όπου τα πράγματα που επισημαίνονται πιο πάνω έχουν αρχίσει πια να ισχύουν ολοκληρωτικά και σε απελπιστικό βαθμό. Μιζέρια, μοναξιά εύθραυστες ασπίδες καταναλωτικού ευδαιμονισμού και “καριέρας” σε μία κοινωνία που ήδη βλέπει την σπάνη να έρχεται κι ωστόσο κρύβει το κεφάλι σαν την στρουθοκάμηλο μπας και… γλυτώσει το αναπόφευκτο. 

Η επανεφεύρεση της δυνατότητας να ξανα αντικρύσουμε το Όλον. Αυτή είναι η καρδιά και η ψυχή και το αίμα αυτού του περιοδικού που κρατάτε στα χέρια σας. Στο παρόν τεύχος θα βρείτε να δημοσιεύονται κάποια άρθρα, με διαφορετικό θέμα το καθένα τους, αλλά ωστόσο όλα τους προσανατολισμένα στο ξεπέρασμα του διχοτομημένο Νου και της μερικότητας των κυριοτέρων μας εχθρών. Γνήσια προϊόντα αυτού του Νού αποτελούνε η Μισαλλοδοξία και ο Φανατισμός, αυτές οι “επίσημες” πιο φοβερές πολιτιστικές αρρώστιες της ανθρωπότητας που αποτελούνε τον Ιμπεριαλισμό της “Ημέτερης Άποψης” και καθημερινά ανοίγουνε παγκόσμια με σπάταλο πνεύμα τις βρύσες του μίσους και της βαρβαρότητας… Είμαστε Οι Άλλοι Άνθρωποι. Το έχουμε ξαναπεί και αυτό δεν αποτελεί σύνθημα, λογοτεχνικό σχήμα λόγου, ή άλλα ανάλογα πράγματα. Το Εννοούμε. Τραβάμε το δρόμο μας σε αναζήτηση των “περασμάτων που δεν βρέθηκαν ποτέ” προσπαθώντας να είμαστε όσο το δυνατόν συνεπείς με τον εαυτό μας και με το Σύμπαν του οποίου αποτελούμε ομοούσια και παροδικά αυτονομοποιημένα κομμάτια του, ριζικά ξεκομμένοι από τις παγίδες και τις εξαρτήσεις, από τους -ισμούς και τα δόγματα, από τις “καλές” απόψεις και τους “προοδευτικούς” κανιβαλισμούς.  

Σας καλούμε να κάνε το ίδιο. Σήμερα, στο εδώ και στο τώρα. Μόνο που πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για έναν πολύ μακρύ δρόμο… Ο ταξιδευτής χρειάζεται ψυχική δύναμη, χρειάζεται εσωτερική συνέπεια, χρειάζεται ενεργητικότητα, πρωτοβουλία, αυτοφωτισμό, συνεχή μάθηση, συνεχή δοκιμασία, συνεχή ετοιμότητα. Πόσο είστε πραγματικά διατεθειμένοι να διεκδικήσετε (και να υποστείτε…) όλα τα πιο πάνω; Πόσοι προτίθεστε ν’ ανταλλάξετε την πολυθρόνα με τις πολυταξιδεμένες μπότες του Συμπαντικού Περιοδεύοντος Πολεμιστή; 

“Αφού έθεσα τον άνθρωπο της γνώσης σαν την πρώτη δομική μονάδα (μιας λειτουργικής ενότητας), μπόρεσα να παρατάξω με βεβαιότητα τις ακόλουθες έννοιες σαν τις γνωστές συνιστώσες της: Το να γίνεις άνθρωπος της γνώσης, είναι θέμα μάθησης. Ο άνθρωπος της γνώσης έχει μια ακλόνητη επιδίωξη… Ο άνθρωπος της γνώσης, έχει διαύγεια πνεύματος… Το να γίνεις άνθρωπος της γνώσης είναι θέμα επίπονης εργασίας… Ο άνθρωπος της γνώσης είναι πολεμιστής… Το να γίνεις άνθρωπος της γνώσης είναι μία ακατάπαυστη διαδικασία…” (Κάρλος Καστανέντα: Η Διδασκαλία του Δον Χουαν”). 

Ναι, ακούστε το καλά: ξέρουμε σε τι κοινωνία ζούμε, ξέρουμε πως υπάρχει πληθωρισμός μηνυμάτων και (junk) πληροφοριών, ξέρουμε πως ο κόσμος “τα ‘χει γενικά ψιλοπαίξει” και πάσχει από κοινωνική παράλυση ωστόσο δεν αραδιάζουμε λέξεις και παραινέσεις “ποιητική αδεία”. Ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν και περιπτώσεις νεκροφάνειας. Ναι, ό,τι λέμε ΕΜΕΙΣ το εννούμε. Είστε διατεθειμένοι να το διαβάσετε; Είστε διατεθειμένοι ν’ ανοίξετε τ’ αυτιά σας και τα φράγματά σας; Είστε διατεθειμένοι να δεχθείτε την σκυτάλη του Αναζητητή της Γνώσης; Αν όχι, τότε ειλικρινά απορούμε γιατί εξακολουθείτε να χάνετε τον πολύτιμο χρόνο σας (“ο χρόνος είναι… χρήμα”. Έτσι δεν σας έχουνε μάθει;;;) ασχολούμενοι με αυτό το παράξενο περιοδικό… 

Κάποιος κόσμος που στο μέλλον είναι διατεθειμένος ν’ αγωνισθεί για την επιβίωση, και μιλάμε για αληθινά πράγματα όχι βερμπαλισμούς, ονειροπολήσεις και μπλα - μπλα του πισινού, ας μείνει δίπλα μας και ας μας μεταγγίσει το αίμα της ψυχής του, όπως και εμείς του μεταγγίζουμε το δικό μας. Πρέπει να διασώσουμε όλους τους Εναπομείναντες. Ας αρχίσουμε να δουλεύουμε γι΄ αυτό. Μετά την “απόπειρα δικτύωσης” που πήγε πολύ χειρότερα από όσο η απαισιοδοξία μας προέβλεπε, μετά την αντιμετώπιση για μία ακόμη φορά του απαράδεκτου φαινομένου άνθρωποι που προτείνουν πράγματα να… μη συμμετέχουν τελικά σε αυτά (!!!) είμαστε διατεθειμένοι να μετατρέψουμε τα κριτήριά μας επί το αυστηρότερο. Όχι άλλες εγκαταλείψεις στη μέση της λεωφόρου.  

Όσοι θέλουν από εδώ και στο εξής να συμμετάσχουν σε ένα Κοινό Φώς, θα πρέπει πρώτα να αποδείξουν τον αναμφίβολο και ξακάθαρο Αυτο-Φωτισμό τους. Το επόμενο βήμα θα έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις. Μιλάμε για αυτάρκεις κοινότητες που θα κληθούν ν’ αγωνιστούν να επιβιώσουν στην διάλυση που η τρέχουσα και οι επόμενες δεκαετίες υπόσχονται. Όσοι νομίζουν πως μπορούν ν’ ανταποκριθούν σ’ αυτήν την πρό(σ)κληση, ας το πράξουν εδώ και τώρα, θέλουμε τις ιδέες σας. Από εμάς θα ακολουθήσει λεπτομερέστερη ενημέρωση στο άμεσο μέλλον.  

Κατά τα άλλα και σε ό,τι αφορά τα… εγκόσμια, είμαστε πολύ - πολύ ευτυχείς και ικανοποιημένοι με τη συνείδησή μας, επειδή μάς αντιπαθούν οι πολιτικάντηδες “οικολόγοι” (ιδίως μετά τα όσα προβάλλαμε στο 21ο τεύχος μας). Επειδή μάς αντιπαθούν οι ξεπουλημένοι και προσκυνημένοι μπούληδες που έχουν ξεχάσει το παρελθόν τους και δηλώνουν υποστηρικτές αυτού του κόσμου. Επειδή μας αντιπαθούν οι “αριστεριστές” (ίσως γιατί κριτικάραμε τον τυχοδιωκτισμό τους στο 14ο της “Πόλης” για τα είκοσι χρόνια από το ’68), επειδή μάς αντιπαθούν οι “αναρχικοί” (γιατί επισημάναμε τον παθολογικό τους αυτοαποκλεισμό σ’ ένα γκέτο βανδαλισμού και μικρονοϊκής βίας), επειδή μας αντιπαθούν οι στερημένες υστερικές που δηλώνουν “στρατευμένες στο γυναικείο ζήτημα” λόγω του ότι δημοσιεύουμε γυμνά κορμιά, είμαστε δηλαδή ερωτικοί (αφιερωμένο εξαιρετικά σε αυτή τη συνομοταξία είναι το άρθρο τής Λούνα Γκρίφιθ “Ο Πόλεμος των Δύο-Φίλων” που φιλοξενούμε σε άλλες σελίδες μας), επειδή μάς αντιπαθούν οι χριστιανοί και χριστιανίζοντες, λόγω της εμμονής μας να κάνουμε αναφορές στους προχριστιανικούς πολιτισμούς, στους σαμανικούς πολιτισμούς (Ινδιάνοι κ.λπ.) αλλά και τα φρικιαστικά εγκλήματα εθνοκτονίας όλων των ποικιλώνυμων αιρέσεων της θρησκείας του μισάνθρωπου Γιαχωβά (Ιουδαίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων). Είμαστε απέραντα ευτυχείς και ικανοποιημένοι επειδή μας αντιπαθούν οι ανωτέρω (και ουχί μόνον…) αναφερθέντες. Αυτό είναι η καλύτερή μας δικαίωση. 

Περιοδικό ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ 

Όργανο Δημιουργικής Προπαγάνδας της Ιερής 
Φυλής Διαγαλαξιακών Ταξιδευτών (ΙΦΔΤ) και 
μιας πληθώρας εκλεκτών συνοδοιπόρων νέων και νεανίδων.  
  

 
 
 
 
 
 
 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ: 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" 

ΚΕΙΜΕΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" (1980 - 1993) 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ