Φράνκο Σαουντέλι

(Franco Saudelli, Λάτσιο 4 Αυγούστου 1952 - )

Ιταλός σχεδιαστής ερωτικών κόμιξ, δημιουργός της περίφημης «Ξανθιάς» («La Bionda»).


ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε το 1952 στο Λάτσιο, αλλά μετά από λίγο η οικογένειά του εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ρώμη, όπου αργότερα τελείωσε ένα καλλιτεχνικό Λύκειο. Οι πρώτες του καλλιτεχνικές δουλειές ήσαν στο «Στούντιο Τζιολίτι» («Studio Giolitti»), από όπου και εισήλθε για πρώτη φορά στον χώρο των κόμιξ στα μέσα της δεκαετίας του 1970, συνεργαζόμενος με τους δημιουργούς κόμιξ Ουγκολίνο Κοσού (Ugolino Cossu, 1954 - ) και Μάσιμο Ροτούντο (Massimo Rotundo, 1955 - ), Συνέχισε το 1978 με σχεδιοϊστορίες Ουέστερν για το περιοδικό «Lanciostory» (1975 - ), ενώ αργότερα δημοσίευσε και σε άλλα ιταλικά και γαλλικά  περιοδικά, όπως τα «Charlie Mensuel», «Orient-Express» και «Libération».

ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΚΟΜΙΞ

Από την δεκαετία του 1980 στράφηκε εντονότατα στον ερωτικό φετιχισμό, σχεδιάζοντας σύντομες σχεδιοϊστορίες για τα περιοδικά «Glamour», «Diva» και «Comic Art», πολλές φορές σε συνεργασία με το «θηλυκό αντίτυπό» του, την κατά δέκα χρόνια νεότερή του Τζιοβάνα Κασότο (Giovanna Casotto, 1962 - ), η οποία τον γνώρισε προσωπικά το 1994
 
στην Ρώμη και προσχώρησε στον ιδιαίτερο κόσμο του, εστιάζοντας και αυτή στα ερωτικά δεσμά και τον φετιχισμό των γυναικείων ποδιών.

Έχοντας ήδη σπουδάσει 3 χρόνια στην «Σχολή Κόμιξ του Μιλάνου» («Scuola del Fumetto di Milano») με κύρια επιρροή από τον επίσης ερωτικό σχεδιαστή Φρόλο (Leone Frollo, 1931 - ), η Κασότο διδάχθηκε να σχεδιάζει και από τον Σαουντέλι και πόζαρε η ίδια πάρα πολλές φορές για τα σχέδια του ινδάλματός της. «Εγώ ήμουν απλώς μία νοικοκυρά», δήλωσε σε μία συνέντευξή της στον Vincenzo Raucci (για το περιοδικό «Ink», τεύχος vii 15, Μάϊος 2000), «όταν όμως είδα την “Ξανθιά” του Φράνκο Σαουντέλι βίωσα μία αποκάλυψη. Γράφτηκα στην Σχολή Κόμιξ του Μιλάνου έχοντας ένα αντίτυπο της “Ξανθιάς” στα χέρια μου και τους είπα “Θέλω να ζωγραφίζω έτσι! Θέλω να γίνω σαν και αυτόν!”» («Voglio disegnare come questo qua!»)
Τζιοβάνα Κασότο

Η «ΞΑΝΘΙΑ»

Κύρια ηρωϊδα του Σαουντέλι, εμπνευσμένη από την μορφή της Αμερικανίδας ηθοποιού Καθλήν Τάρνερ (Kathleen Turner), είναι η δημιουργημένη το 1987 «Ξανθιά» («La Bionda»), μια μασκοφόρα ξανθιά διαρρήκτρια με μαύρο κολάν, αυθεντία στο να δένει άλλες γυναίκες ή να λύνεται όταν την έχουν δέσει αυτήν, οι μάλλον κωμικές περιπέτειες της οποίας πλημμυρίζουν από συνωμοσίες, πληθωρικές νοσοκόμες, αυτοκόλλητα φίμωτρα, σχοινιά, ξυπόλητα πόδια, μεγάλα στήθη και γαργαλήματα. Οι περιπέτειες της «Ξανθιάς» εκδόθηκαν σε διάφορες χώρες, και στην Ελλάδα, ως τριλογία: «Double Cross», «Bondage Palace» και «Phoebus Palace».

ΑΛΛΕΣ ΗΡΩΪΔΕΣ

Το 1987 επίσης, ο Σαουντέλι εμφάνισε μία ακόμη ηρωϊδα του στο γνωστό περιοδικό ερωτικής έκφρασης της Φλωρεντίας «Glamour International Magazine» (τεύχος 10, Οκτώβριος 1987) την «βασίλισσα της ζούγκλας» Χίνα («Khina, regina della giungla»), ενώ μετά από δύο χρόνια, στο άλμπουμ «Bizarre Life 2» των ίδιων εκδόσεων (Μάρτιος 1989), εμφάνισε και την «απαθή» Ματίλντα («L’ Apatica Matilda»).

Επάνω πάντα στους ιδιαίτερους φετιχισμούς του, ο Σαουντέλι εξέδωσε το έτος 2001 από τις εκδόσεις «Glittering Images» της Φλωρεντίας τον πρώτο από τους δύο τόμους της συλλογής «Baldazzini & Saudelli's Bizarreries», σε συνεργασία με τον Ρομπέρτο Μπαλντατσίνι (Roberto Baldazzini, 1958 - ) και ακολούθησε ο δεύτερος την αμέσως επόμενη χρονιά.


Βλάσης Γ. Ρασσιάς, 2014ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ: 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" 

ΚΕΙΜΕΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" (1980 - 1993) 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ