Πιέτρο Γκάμπα

(Pietro Gamba, Ραβέννα, 1801 – Μέθανα, 1828)

 
Ιταλός πατριώτης και φιλέλληνας κόμης, φίλος του λόρδου Μπάϋρον.ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ

Γεννήθηκε το 1801 στην Ραβέννα.
 
Υπήρξε ηγετικό στέλεχος των
«Καρμπονάρων» («Carbonari») και εξαιτίας της δράσης του συνελήφθη στην Lucca από τις αρχές του παπικού κρατιδίου της Ραβέννα στις 10 Ιουλίου 1821 μαζί με τον πατέρα του κόμη Ρουτζιέρο Γκάμπα (Ruggiero Gamba Ghiselli, 1770 - 1846). Ελλείψει στοιχείων εξορίστηκαν στην Μπολώνια, από όπου μετά από έναν μήνα κατέληξαν μέσω Φλωρεντίας και Πίζας στο Λιβόρνο, όπου τους επετράπη η ασφαλής διαμονή.

Υπήρξε προσωπικός φίλος του λόρδου Μπάϋρον, με τον οποίο είχε ερωτικό δεσμό η αδελφή του, κόμισσα Τερέζα Γκουϊτσιόλι (Teresa Guiccioli). Ως αποτέλεσμα της στενής φιλίας τους, ο Γκάμπα  ακολούθησε χωρίς δεύτερη σκέψη τον Μπάϋρον στο ταξίδι του στην Ελλάδα με σκοπό την συμμετοχή  στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων κατά των Οθωμανών.

Ο Γκάμπα κατετάγη με τον βαθμό του συνταγματάρχη στο στρατιωτικό σώμα του Μπάϋρον, αλλά μετά από τον αιφνίδιο θάνατο του τελευταίου στο Μεσολόγγι, έφυγε συγκλονισμένος για το Λονδίνο, όπου συνέταξε μία λεπτομερέστατη έκθεση των γεγονότων του ερχομού και της παραμονής του Μπάϋρον  στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί πολύτιμη πηγή πληροφοριών («A narrative of lord Byron's last journey  to Greece
»).

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Γκάμπα δεν έμεινε όμως για πολύ στο Λονδίνο, αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα για να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα. Πέθανε το 1828 στο στρατόπεδό του στα Μέθανα, σε ηλικία μόλις 27 ετών.

Βλάσης Γ. Ρασσιάς, 2006


ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ:

Pietro Gamba (Κόμης Πέτρος Γκάμπα), «Ο Βύρων εν Ελλάδι», εκδόσεις «Εκάτη», Αθήνα, 2005

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ: 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" 

ΚΕΙΜΕΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" (1980 - 1993) 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ