Σύνταγμα της Αυσονίας

(Patto sociale costituzionale dell'Ausonia, Le Pacte social constitutionnel de l’ Ausonie).

Επαναστατικό κείμενο του 1810, το οποίο καθόριζε τις αρχές του ιδεατού ιακωβινο-καρμποναρικού μετεπαναστατικού εθνικού κράτους, ένα από τα πρώτα σχέδια για την συγκρότηση του ιταλικού έθνους.Η πρώτη δημοσίευση του Συντάγματος, που επιβεβαιώνεται και από άλλη σύγχρονη πηγή, έγινε μέσα στο βιβλίο του Edme - Théodore Bourg  ή «Sainte-Edme» (σελ. 112 - 139).

Το Σύνταγμα προέβλεπε ανάμεσα σε πολλά άλλα, ότι ολόκληρη η Ιταλία (Αυσονία στο αρχαιοελληνικό όνομά της) θα ήταν ενωμένη και ελεύθερη από το λυβικό πέλαγος μέχρι τις Άλπεις (με σύνορα «τις 3 θάλασσες και τις Άλπεις»), σε μία ομοσπονδία 21 κρατιδίων υπό δημοκρατικό καθεστώς και τοπικές Βουλές, καθώς και κεντρική Εθνοσυνέλευση με δύο εκλεγμένους για 21 έτη βασιλείς, ότι όλοι οι πολίτες θα ήσαν και οπλίτες, ότι θα υπήρχε ανεξιθρησκία και μετά τον θάνατο του τότε υπάρχοντος πάπα θα καταργείτο οριστικά η εκκλησιαστική ιεραρχία, καθώς και όλα τα κληρονομικά προνόμια, ότι θα καταργείτο η θανατική ποινή εκτός των περιπτώσεων ανθρωποκτονιών, κ.ά.

Στο Σύνταγμα της Αυσονίας, το οποίο θα αναθεωρείτο κάθε 21 έτη, προβλεπόταν επίσης και ειδική εορτή αφιερωμένη στην Όλη Αρετή (Vertu), καθώς και άλλες εορτές, αφιερωμένες σε επί μέρους «καρμποναρικές» Αρετές, όπως η Τιμή (Honneur), η Ανδρεία (Courage), η Γενναιοδωρία (Générosité), καθώς και σε ιερές έννοιες όπως η Αδελφοσύνη (Fraternité), η Ελευθερία (Liberté), η Πατρίδα (Patrie) κ.ά.

Βλάσης Γ. Ρασσιάς, 2014

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

M. Sainte-Edme , «Constitution et organisation des Carbonari: ou, Documens exacts sur tout ce qui concerne l'existence, l'origine et le but de cette société secrète», Paris, 1822

Charles William Heckethorn, «The Secret Societies of All Ages and Countries», τόμος 1, London, 1897

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ: 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" 

ΚΕΙΜΕΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" (1980 - 1993) 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ